Nemme opskrifter på babys første mad

 

babymos-653
Det er ikke fordi, at jeg normalt ikke kan finde ud af at bikse en ret sammen, som min mand og jeg kan få til aftensmad. Men da det kom til opstart af grød og mos til Villads, så var jeg i vildrede.  Måske er det en god cocktail af, at man går hjemme i sin egen lille osteklokke på barsel, og det er ikke fordi man bliver dummere af det, men er det ikke det, man kalder ammehjerne!? 

Jeg er selv blevet mor i marts i år (2014), og det har været noget af en omvæltning for mig. På alle måder. Som mange andre mødre nok vil sige, så er det på godt og på ondt at man virkelig bliver sat på prøve. Men det er det hele værd 🙂

Når din baby er 4 måneder, så er maven klar til at kunne starte stille op på grød, hvis din baby også selv er indstillet på det. Det var min søn, Villads, klar til, da han rundede 4 måneder. Jeg havde fuldammet ham indtil da, og da han var en sulten – men samtidig utålmodig dreng, så var det helt perfekt, at vi kunne starte op med lidt grød allerede der.

Her vil jeg skrive om et par opskrifter, som har været favoritter her hjemme hos os. Det er ikke sikkert, at det lige falder i din babys smag, men det er som udgangpunkt basisopskrifter, så du kan bare skifte majsmel ud med rismel og så videre.
Det er nemme opskrifter til babys første mad – virkelig nemme! Alle opskrifter har jeg fået i min mødregruppe eller fundet på nettet, men her har jeg samlet de opskrifter, vi brugte mest.

Here goes….

Opskrifter på babys første mad

Majsgrød/hirsegrød/rismelsgrød

FRA 4 MÅNEDER

Processed with Moldiv

6-7 tsk Majsmel (Kan skiftes ud med rismel eller hirseflager)
3 dl vand
MME

Koges under omrøring i en gryde til det har den ønskede konsistens.
Når det er færdigt deles portionen i 3 portioner og sættes i køleskab. Når du skal bruge det blander du MME i – ca. 3 skeer pr. portion (Hvis det svarer til at du skal bruge en ske til 30 ml vand) Top eventuelt grøden med frugt mos.
Efter 6 måneder kan du så småt begynde at bruge fødevarer, der indeholder gluten – jeg blandet havregryn i majsgrøden for at give grøden lidt struktur – Forholdet var ca. 4 tsk havregryn+3 tsk majsmel.

 Kartoffelmos med gulerod

FRA 4 MÅNEDER

Processed with Moldiv

1 portion ca.
3-4 kartofler
2-3 gulerødder
1 tsk smør
MME efter behov

Skrælles og koges. Brug vandet til at lave mælk af MME, som du kan fortynde med, hvis det er nødvendigt. Når det er kogt mørt tilsættes 1 tsk smør og derefter blendes det hele. Jeg laver normalvis til tre dage af gangen og sætter på køl. Hvis der er til mere end tre portioner, så fryser jeg det ned i portioner, der passer til, at jeg kan tage det op af fryseren og varme i mikro’en. Forholdet mellem kartoffel og gulerod, kan man selv justere, som man synes. Gulerødderne er søde, og det kan mange små godt lide.

Øllebrød

FRA 6 MÅNEDER

Processed with Moldiv

2 skiver mørkt rugbrød
1,5 dl vand
MME
Evt. smør/olie

Ca. en time inden du skal bruge grøden, skæres kanterne af rugbrødet, og rugbrødet skæres i firkanter og lægges i en gryde med 1,5 dl vand.
Når du skal bruge det koges det op og piskes så der ikke er nogle klumper af rugbrød i det. Når det er færdigt tilsættes MME og evt. smør eller olie. Kan med fordel serveres med frugtmos. Hvis ikke man husker at sætte rugbrødet i blød er det ikke en katastrofe. så koges det bare lidt længere og piskes mere.

Æble-Abrikos frugtmos

FRA 4 MÅNEDER

Nemme opskrifter på babys første mad

Blandingsforholdet er:
ca. 100 gram æble
1 abrikos (usvovlede)

Processed with Moldiv

Æblerne skrælles og skæres i  både og abrikoserne skæres i tern. Det hele koges i en gryde, kom kun vand i så det dækker ca. 1-2 cm af bunden af gryden – alt afhængig af hvor stor en gryde du bruger. Det hele koges i ca. 5-10 min (igen er dette også afhængig af hvor stor en portion, du laver) eller indtil det er mørt.

Processed with Moldiv
Derefter blendes det hele og hældes op i små forme. Det kan være alt fra isterningforme, muffinforme, minimuffinforme til chokoladeforme. Det er smart ,hvis formene er i silikone. De er nemme og gøre rene, og det er nemt at få mosen ud af formene igen, når de er frosset. Når de er frosne, så kan du tage mosen ud af formene og putte i en pose, så er det nemt at tage en “muffin af frugtmos” op af fryseren 🙂